tirsdag den 20. december 2011

2km

Til jer der ikke har set, og kunne tænke jer lidt indblik i noget af det undervisnings materiale vi har brugt her i efteråret, ligger her en video; 2 km, som en af de egyptiske gæstelærers kammerater hjemmefra Egypten, har lavet.
Den giver et rigtig godt billede af rig vs fattig i det egyptiske samfund, og er bestemt et kig hver.



Velkommen til Feby George, Egyptisk gæstelære 2012

Fra starten af uge 4 og frem til uge 10 i 2012, kommer Feby George Shaker til Danmark. Feby er 24 år og opvokset i Alexandria. Hun blev for ca. halvandet år siden gift, og bor nu sammen med hendes mand i deres lejlighed i Cairo.

Feby George Shaker
Feby er en del af et udvekslingsprojekt mellem den Egyptiske hjælpeorganisation og samarbejdspartner, Ceoss, og Danmission. Hun er i den forbindelse blevet udvalgt til at rejse til Danmark som gæstelære, i januar/Februar 2012. Her skal vi rejse rundt og fortælle – hovedsaligt konfirmander – om de vilkår børn og unge lever under i Egypten, om den egyptiske Revolutionen som fandt sted her i foråret, og som stadig præger landet, samt det at være en minoritet som kristen.

Jeg glæder mig rigtig meget til at hun kommer op. Vi tilbragte meget tid sammen på min rejse i Egypten, og jeg ser frem til et par hyggelige måneder på farten. 

Jeg tror jeg kan sige fra både Feby og jeg, at vi glæder os meget til at se jer alle, og til at fortælle, oplyse og til forhåbentlig at få startet en god dialog, blandt og med konfirmanderne.


Skulle der være nogen som endnu ikke har fået bestilt et foredrag, så tjek kalenderen i linket herunder, og kontakt Danmission. 


God jul til jer alle.

mandag den 5. december 2011

Tiden der gik i det danske rige...

Det er jo en spændende tid i Egypten for tiden. Valget er nu i gang efter mange demonstrationer, og flere dræbte de sidste par uger. Første del er også ved at være talt op, og selvom denne del først er færdig i midten af januar, og præsidentvalget først starter i tiden efter, så sker der noget dernede nu, og det bliver spændende at se hvad det endelige resultat kommer til at byde på....

På onsdag sluttes første etape af, i Sindal og på Nørresundby Kristne Friskole (NKF).
Det har været en dejlig tur rundt i det danske rige, og det har været spændende at møde alle de forskellige voksne og børn som vi har undervist, og boet hos. Jeg har en god fornemmelse i maven, og står tilbage med en positiv oplevelse, og en masse spændende samtaler på hukommelsen.
Selvom om det har været os der har skulle undervise, synes jeg også selv jeg har lært noget. Vi har virkelig nogen skarpe børn herhjemme i Danmark.
En af de store indtryk kom fra en pige i Slagelse som sagde: "Hvis jeg som pige altid kun havde oplevet at det kun var far der bestemte, og at jeg aldrig bestemte noget, så tror jeg bare jeg ville vende mig til det og acceptere, at sådan er det, og så ville det ikke være et problem."
Jeg havde længe undret mig over at de kvindelige egyptere ikke kæmpede mere for at blive hørt, men lige pludselig gav det hele mere mening. Børn tænker nok bare mindre kompliceret end os voksne... hvor er det dejligt at vi i forskellige aldre kan tænke så forskelligt, og stadig lære af hinanden :)

Samtidig sagde vi i dag hej til sneen, tak fordi du ikke kom før, for vi havde ingen sneskraber. Men det er nu lidt hyggeligt, så kan man rigtig mærke at julen nærmer sig :)

Glædelig jul allesammen :)

tirsdag den 11. oktober 2011

Stilhed efter stormen


Så er vi tilbage på Zamalek, i Cairo, efter de sidste dages uroligheder. Vi kørte søndag mod Beni Suif, men nåede ikke mere end en km eller to før vi blev mødt af militær og kristne demonstranter. På grund af Folkemængderne samt tidspunktet på dagen, måtte vi køre med meget lav fart ud af storbyen. Fire timer senere ankom vi så til klosteret i Beni Suif, hvor vi skulle overnatte de kommende dage, og fik at vide at programmet for turen var aflyst pga. urolighederne.  Den egentlige sandhed er stadig uvis. Nogle mener at de kristne startede med at kaste benzinbomber i vrede, andre at det hele skyldes muslimske bølle-grupper, eller at det er militæret der prøver at drive gæk med befolkningen for at beholde magten.




Hele situationen har påvirket vores kristne-følgesvende i en retning af fornyet usikkerhed, og selvom alt nu virker stille og fredeligt, er de stadig en smule anspændte, hvilket man jo ikke kan bebrejde dem.


Men men... det gav os en hyggelig dag på landet, med en lækker sejltur med en lokal fisker i hans båd, og en ridetur på et sødt lille stædigt æsel. Og selv om toilettet ikke kunne skylle ud, og at der ikke var koldt vand om morgenen, og vi ikke kunne følge med pga af manglende internet, så nød vi i store drag idyllen på klosteret, og udnyttede anledningen til en dejlig stund, til blot at snakke, nyde vejret, hinandens selskab, og til rigtig at lære to af de egyptiske gæstelærer at kende...




onsdag den 5. oktober 2011

På rundtur med Alex, ved havets kyst...

I enden af sidste uge kom turen til et hurtigt visit i "Det smukke Alexandria". Her fik vi lov at se det store berømte bibliotek, på jeg ved ikke hvor mange etager, et gammelt kloster, , samt et center for udviklingshæmmede hvilket blev kørt af en svensker. Det var rart endelig at høre en nordisk stemme, og for en gang skyld at kunne føre en samtale uden brug af tolk. Det var super spændende, og tiden løb alt for hurtigt.

Den sidste aften stod på ægte egyptisk hygge, i form af leje af nogle gamle forslåede cykler. Disse blev flittigt brugt til spurt frem og tilbage langs Alexandria´s kyst. Efter flere konkurrence spurtmellem os danskere så vel som egypterne, blev vi overtalt til at aflevere cyklerne tilbage, og istedet proppe os med egyptiske, søde specialiteter. ..



Tilbage i Cairo, i velkendte omgivelser blev vores tilbagevenden delvist fejret, med sushi i stor stil som vi bedst kan lide den. ...

onsdag den 28. september 2011

Sandelig siger jeg jer: Har I en tro som et sennepsfrø, kan I sige til dette bjerg: Flyt dig herfra og derhen! og det vil flytte sig. Og intet vil være umuligt for jer. (matt. 17, 20)

Søndag besøgte vi en kirke oppe i bjergene, hvor Maria, Josej og det lille Jesusbarn menes at have boet mens de var på flugt i Egypten....

Tidligere på ugen besøgte vi Samaam church, som tidligere nævnt. Denne kirke ligger på Makkatam bjerget, hvilket menes at være blevet flyttet af højere kræfter tilbage i tiden, da en konge så overstående vers og kaldte de kristne til sig og sagde, at hvis de ikke kunne bevise dette, ville han jage dem ud af landet...
Dette mindede mig lige om denne oplevelse... :)..


El Minia og spejderkorpset

Den sidste uges tid har vi levet i det Egypterne kalder: "sus og dus", på CEOSS´s eget konference center, ved Minia, ude i vildmarken Itza center ligger klods op af en sidegren til Nilen, en trafikeret vej, og med både CEOSS´s egen private møbelfabrik og gartneri som naboer. Herudover med god service og bønne-mos til morgenmad...     Ugen har både budt på  kirkebesøg og en lang køretur til Sohag for at besøge en af gæstelærernes familie, og se hendes hjemstavn.

Den oplevelse der dog satte størst gang i smilebåndet var et projekt vi besøgte, som arbejdede for et bedre miljø, og som i den forbindelse havde startet et spejderkorps, med inspiration fra danske spejdere, som for flere år tilbage havde været i Egypten og hjælpe dem med at "lære at spejde".
Her fik vi både en fin klapsalute, en utrolig flot sangstemme fra en ellers meget stille dreng, samt et digt skrevet af en anden som var meget entusiastisk omkring hvor vigtigt det var at holde miljøet rent og pænt. Vi havde her en rigtig god dialog med de unge, og de var meget vilde efter at fortælle os om alt det gode de oplevede, og en spurgte til sidst om vi ikke nok ville sende et nyt spejderhold ned til dem, for det havde betydet så meget for dem, hvilket vi desværre måtte meddele at det ikke var i vores hænder.
Men er der nogen der ligger inde med en interesse i et samarbejde med et egyptisk spejderkorps, er der helt sikkert nogen hernede der ville give hvad som helst for sådan en oplevelse - og jeg må sige, at jeg har sjældent set unge med sådan en gnist, og med så meget interesse i et godt miljø..


tirsdag den 20. september 2011

I Egypternes Øjne... Længe Leve Egypten

Både i og udenfor projekterne fylder revolutionen meget. Det har været en stor sejr for det egyptiske folk, til dels at de har opgjort så stort et slag på egen hånd, til dels at de nu føler de har vundet retten til indflydelse.
Det er underligt at gå rundt i Cairos gader og genkende områder, hvor det hele har fundet sted. At tænke tilbage på alt det kaos som blev vist i medierne, hvor det eneste iøjnefaldende spor der er tilbage nu, er et par brændte bygninger.
Jeg kom i går aftes lige til at kigge youtybe igennem for film fra Egypten, tilbage fra januar, og blev personligt meget rørt. Billeder af tusinder af kristne der står i en kreds om muslimerne og beskytter dem mens de beder, og muslimerne der gør det samme for de kristne mens de synger salmer. Billeder af frivillige der samler skrald, og vasker og skrubber befrielses pladsen, for at holde gaderne og ikke mindst pladsen ren - for at opretholde et rent udgangspunkt. Masserne der sammen ikke viger tilbage for tåregassen der bliver kastet ud over "geledende", men som bare står og tager imod uden at kæmpe imod. Og Folk som åbent fortæller at de er villige til at dø for Egyptens fremtid. 
Flere har skrevet sange om deres kamp:


"the undying spirit of the relolution lives
so deeper than you, you can never break it
you can try silence pride but you can´t take it
muslims and christians in tahrir holding hands yelling one nation
unfied landstomping in the streets, and everybody knows the plan
it+s freedom or death by any means that we can"

Mange af teksterne, heriblandt denne, er meget gribende. Nogen genlever folkets stemme igennem revolutionen, andre søger over de table, og nogenhylder sejren med; Long Live Egypt. 

Det er meget rørende at få lov til at være en del af egypternes sejr og stolthed, som stadig hver fredag bliver bekræftet på Tahrir pladsen. Det at få lov til at dele deres glæde, tanker og håb for fremtiden, og at opleve hvordan alting bliver nyt. Det går langsomt, og kommer til at tage tid... Men forhåbentlig venter demokratiet forude, og egypterne vil få endnu en sejr i hus.


Jeg har tilføjet en af de andre sange som er blevet skrevet til Revolutionen herunder. Nogen af billederne er lidt voldsomme, så er i advaret.. men den beskriver meget godt den stolthed som egypterne i øjeblikket bærer, og den stolthed som i øjeblikket er det mest iøjnefaldende her i Egypten.



fredag den 16. september 2011

I skyggen af klipperne, lå så kirken...

Igår aftes inden vi blev lænket til den danske valgkamp, tog vi en taxi til en af Cairos fattigste områder, for der at opleve en godstjeneste. For at nå op til kirken, gik vi igennem byen, Manshiet Nasr, hvor skraldet flød, og lygten bed i næsen. Al opmærksomhed faldt på os fra mændene på gaden, og vidste præcis hvor vi skulle hen - vi behøvede knap at spørge om vej, alle pegede "op ad bjerget" hver gang vi stoppede for at orientere os.
Kirken vi ankom til; Cave Churh, skilte sig meget ud fra området. Den lå i en kæmpe klippeåbning, og med bibelbilleder og vers hygget ud i de massive klippevægge. Bænkene var nærmest kastet ud af åbningen, og folk strømmede til - mændene i den ene side, kvinderne i den anden.
Under hele gudstjenesten havde flere voksne kvinder en kamp for at holde styr på deres børn der alle ville snakke med os "hvide" og vi endte bagefter også med at måtte stille op til flere billedposes.



onsdag den 14. september 2011

Det er rørende at se hvordan folk som ingenting har alligevel har så meget....

Vi er nu for alvor igang med det vi egentlig er her for.. projekterne! Vi har i løbet af de sidste tre dage fået lov at se, og været en del af, to projekter. Især det seneste hvor vi har tilbragt to dage har været rigtig spændende.
Området; Medinat Al-Salaam, var engang en lille oase., men er nu meget fattigt og beskidt. Det ligger helt ude i udkants Cairo, ud mod ørkenen. Selvom børnearbejde er forbudt er dette et stort problem. Flere af børnene går dog heldigvis stadig i skole

Børnene fra det fattige område kan komme på projektet hver dag, og igennem leg og diskussion, lære om deres rettigheder, muligheder og om passende opførsel - hjælp til selvhjælp. Nogle får også hjælp til at forbedre deres arbejdsforhold.

Vi har blandt andet været med til at snakke med dem om deres venner, og hvad frihed er for hver af dem, samt andre spændende tiltag.
Det varmer i hjertet og se hvordan folk der har så lidt, er i stand til at give så meget glæde videre...

tirsdag den 13. september 2011

Anines fødselsdag - skjult kammera?? Hvor??

Igår, d. 12. September blev det Anines fødselsdag - en fødselsdag jeg kan love Anine at jeg sent vil glemme...
Vi besluttede at fejre denne begivenhedsrige dag på en af Zamaleks fine "rigmands" resturanter: Sequoia. Resturanten er primært for unge, med penge på lommen. Den ligger helt ned til Nilen og er helt klart et sted der kan anbefales...
Vores aften blev bare ikke helt som forventet... Efter middagen sad vi i velbehag og nød lidt sisha, da en mand kom til a brænde et lille hul i katrines bukser. Ikke mindre end max. Fem minutter senere er der en stakkels tjener der snubler med en bakke, og får sprøjtet frugtsaft ud over to af os - hele dette medførte til stor forlegenhed for tjenerne, en tur på vaskeri og en gratis frugt bowle til os mens vi ventede i et par tjenerskjorter, som de så pænt lånte os.

Tak til Sequoia for en yderst spændende aften i udfordringernes tegn, samt god service og tillykke til Anine :)

fredag den 9. september 2011

Turist i Cairo

Vi ankom til Cairo, Egypten, halv sent onsdag aften. Igår, torsdag var vi ude og se pyramiderne. Det er ikke så turistet i øjeblikket, og de mange sælgere var derfor ekstra anmassende for at tjene lidt håndøre. Men det var spændende at se de gamle historiske vidundere. Idag, fredag, har vi været på rundtur med jonas, en a Danmissions udsendte. Han viste os blandt andet en af de større moskeer, et marked og en finere park for de lidt rigere, hvilken sjovt nok er bygget på en gammel losseplads. Tilsidst endte vi til demonstration nede i midtbyen, hvor egypterne fandt vores deltagelse vældig interasandt.




Forberedelserne

Fra den 22. August har jeg været i genbrugslang i bazar vest, århus, for at de hvordan de arbejder i organisationens bagland. Det var rigtig spændende, og fedt at få lov til at være en del a det gode arbejde de gør for at samle penge ind til projekterne.

I weekenden fra den 27. Til den 28 august, deltog vi som globale iværksættere på Danmissions store årlige årsmøde, på Nyborg Strand Hotel. Det var et par dage fyldt med mange taler, livlige diskusioner og god mad. Især var mødet/dialogen mellem kulturer, religioner og samarbejspartnere et stort emne. Herudover var også mangel på unge deltagere, hvilket blandt andet kan læses om i kristelig dagblad, hvor nogle få af os er blevet interviewet...

I dagene fra den 29. Til den 1.september er Katrine og jeg på besøg på mødestedet på Vesterbro i København, som er et sted hvor forskellige kulturer fra forskellige lande kan mødes, og hvor udlændinge kan få hjælp til lektier, udfyldning af papirer og andre sager som kan være problematiske. Samtidig giver det et fællesskab for de mange, især kvinder, som kommer der. Katrine og jeg har fået æren af at male et rum som fremover skal bruges til blandt andet lektiehjælp.

fredag den 19. august 2011

Pressemeddelelse :

Fra Skrødstrup til Egypten












Helene Solhøj Nebel, 21 år og fra Skrødstrup, er fra starten af august 2011 ansat af Danmission som Global Iværksætter. Først rejser hun seks uger til Egypten her i sensommeren for at møde især børn fra fattige og udsatte familier og lære om deres livsvilkår. Derefter skal hun frem til 30. marts 2012 rejse rundt i det danske land for at fortælle – blandt andet konfirmander – om de vilkår børn og unge lever under i Egypten.


Helene er opvokset på Skrødstrup Efterskole ved Mariager, har i 04-06. gået på Vesterbølle Efterskole. Hun har blandt andet tilbragt et år i Bedford, England som aupair, og tog hf-eksamen fra Vesthimmerlands Gymnasium i 2010.


Der er omkring tre millioner egyptiske børnearbejdere under 14 år, vurderer UNICEF. Mange familier kan ikke overleve uden børnenes løn, og derfor bliver børnene nødt til at droppe ud af skolen for at arbejde – ofte op til 12 timer om dagen til en meget lav løn.


Sammen med kirkelige partnere i Egypten støtter Danmission projekter, som hjælper udsatte børn i landet. Børnene får tilbud om undervisning efter arbejdstid, og de og deres forældre lærer om deres rettigheder, så de kan tale med arbejdsgiverne om bedre arbejdsforhold.


Danmission arbejder sammen med mennesker i Asien, Afrika og Mellemøsten om fattigdomsbekæmpelse, dialog og kirkeopbygning.


Bestilling af foredrag/oplæg kan ske ved at kontakte Danission på enten mail eller telefon